Cel mai bun tratament pentru acnee este cel personalizat. Află cum poți scăpa de coșuri și punctele negre
Există o varietate largă de tratamente pentru acnee, cum știi pe care să-l alegi? Care ar putea da cele mai bune rezultate pentru tine? Răspunsul la aceste întrebări se află în cabinetul medicului dermatolog. Cel mai bun tratament pentru acnee se stabilește după consultație și diagnosticare și este personalizat, din motive pe care le vom detalia mai jos.
Motive pentru care cel mai bun tratament pentru acnee este cel personalizat
Tratamentul pentru acnee trebuie să ia în considerare toți factorii implicați în manifestarea afecțiunii – cauză, factori favorizanți, forma pe care o îmbracă (inflamatorie sau non-inflamatorie), iar acestea diferă de la pacient la pacient. De aceea, este esențială diagnosticarea. Abordarea efectului fără tratarea cauzei poate duce, în cel mai bun caz, la o ameliorare temporară, urmată de reapariția coșurilor.
Schema de tratament corectă poate fi stabilită numai de medic și este esențial să înțelegem că dacă vrem rezultate de durată, trebuie să apelăm la un dermatolog cu experiență.
Un alt aspect ce nu trebuie neglijat: în lipsa consultației de specialitate, riscăm să adoptăm un tratament care ne poate face mai mult rău decât bine și poate duce la complicații. Iată motivele pentru care cel mai bun tratament pentru acnee este cel personalizat:
Tratamentul trebuie adaptat tipului de acnee
Există mai multe tipuri de acnee, fiecare cu o cauză determinantă și o manifestare tipică. Tratamentul trebuie adaptat tipului de acnee, pentru a obține rezultate optime și de durată.
Tratamentul trebuie adaptat pacientului
Dincolo de cauza acneei, există factori favorizanți ai acestei afecțiuni – vârsta, stresul, alimentația etc. Este motivul pentru care cel mai bun tratament pentru acnee ia în considerare și stilul de viață al pacientului. În alegerea protocolului terapeutic, medicul dermatolog va veni nu doar cu recomandări de tratamente locale, proceduri medicale ori medicație, ci și cu sfaturi privind modificările pe care pacientul trebuie să le facă în stilul de viață pentru a scăpa de acnee și a împiedica reapariția ei.
Cel mai bun tratament pentru acnee în funcție de tipul afecțiunii
Tratamentul optim pentru acnee variază și în funcție de tipul specific al afecțiunii și de nevoile individuale ale fiecărui pacient. Vom vorbi, în cele ce urmează, despre fiecare tip de acnee și ruta terapeutică corectă.
Tratament în acneea non-inflamatorie
Este o formă ușoară sau moderată de acnee, dar care uneori poate lasa cicatrici daca nu este tratata corect. Cel mai bun tratament pentru acnee, în acest caz, presupune utilizarea de topice sau proceduri medicale recomandate de medicul dermatolog. Acneea non-inflamatorie e caracterizată de apariția de comedoane închise sau deschise (punctele albe sau negre).
Tratament în acneea inflamatorie
Este o formă de acnee mai severă, manifestată prin papule, pustule, noduli sau chisturi, care necesită tratament medicamentos. În stabilirea celui mai bun tratament pentru acneea inflamatorie, medicul va recomanda folosirea produselor topice care contin retinoizi, peroxid de benzoil, acid azelaic, se pot administra antibiotice și/sau contraceptive, dar și peelingurile chimice și anumite proceduri medicale.
Ideal este ca abordarea terapeutică a acneei inflamatorii să fie făcută înainte ca aceasta să îmbrace cea mai severă formă, cea nodulo-chistică.
Tratamentul dermatologic în acneea vulgară
Pentru tratamentul acestui tip de acnee, care apare pe fondul schimbărilor hormonale declanșate la pubertate și poate îmbrăca de la forme ușoare (puncte albe, negre), medii (eruptii papulopustuloase), până la forme severe (noduli, chisturi), se folosesc: tratament local, tratament medicamentos (antibiotice și Roaccutane).
Alte tratamente ce pot fi efectuate în clinică:
- Tratmente cu laser dacă acneea nu este activă
- Peelingul chimic
- Terapia fotodinamică, cu ajutorul căreia reducem debitului de sebum.
Tratament în acneea cu componentă hormonală
Cel mai bun tratament în acneea asociată cu anomalii endocrinologice presupune atât tratamentele specifice locale, recomandate de dermatolog, cât și administrarea de contraceptive orale sau medicamentele cu efect anti-androgenic.
Tratament în acneea post-adolescență
Când nu este declanșată de fluctuații hormonale, acest tip de acnee, care afectează adulții și se manifestă prin comedoane, papule, pustule și noduli pe zona mandibulară, poate apărea dupa aplicarea unor produse comedogene, machiaje( acneea cosmetică) unor medicamente, căldură excesivă sau folosirea de echipamente ocluzive. Tratamentul presupune evitarea acestor factori declanșatori și proceduri medicale dermatologice menite să redea frumusețea și sănătatea pielii.
Cum tratăm acneea rozacee
Tratamentul acestei afecțiuni, care poate fi ereditară sau cauzată de un sistem imunitar dereglat, de o densitate mare a acarianului Demodex folliculorum sau de alterarea barierei cutanate, se face cu tehnologie de ultimă oră: laserul VBeam, laserul Stellar M22 (tehnologia IPL) sau Sylfirm X (radiofrecvență + microneedling).
Cum poți să scapi de coșuri și puncte negre la Dr. Leventer Dermato-Estetică
La Dr. Leventer Dermato-Estetică poate fi accesat până la sfârșitului acestui an un plan complex de tratament în acnee, în care specialiștii clinicii au combinat cele mai eficiente terapii. Vorbim de tratamente care combat acneea, dar și cicatricile post-acneice. Totodată, dau rezultate în cazul porilor dilatați.
Pachetul de terapii include 6-8 ședințe de peeling chimic și microneedling cu Dermapen, efectuate alternativ, cu frecvență lunară. Prin peeling chimic și stimularea regenerării celulare cu ajutorul microneedlingului este se poate obține un ten curat și sănătos.
De câte ședințe este nevoie pentru un tratament complet împotriva acneei
Acest lucru depinde de severitatea afecțiunii și de cum răspunde pacientul la tratament. Nu există un număr de ședințe universal valabil, așa cum nu există un tratament pentru acnee universal valabil. În cazul acneei non-inflamatorii, este vorba, de regulă, despre un tratament de scurtă durată, urmat de o rutină de îngrijire menită să prevină reapariția, în vreme ce tratamentul pentru acneea inflamatorie, mai ales în forma cea mai severă, nodulo-chistică, se întinde pe mai multe luni.
Specialistul poate estima, în cadrul consultului de dermatologie, numărul de ședințe necesar vindecării acneei numai dacă vorbim despre o formă ușoară de acnee.
Tratamentul pentru semnele post acneice
Două terapii de ultimă oră folosite la Dr. Leventer Dermato-Estetică, cu rezultate bune în tratamentul semnelor post-acneice, sunt Sylfirm X, un sistem inovator care combină terapia cu microelectrozi și radiofrecvență fracționată bipolară, și laserul Stellar M22. , ResurFX.
Acneea inflamatorie netratată corespunzător poate duce la apariția cicatricilor. Pachetul de terapii Dr. Leventer Dermato-Estetică menționat anterior, ce include microneedling cu Dermapen și peeling chimic, este foarte eficient și în tratarea acestei probleme.
FAQ
Câte tipuri de acnee există?
În funcție de manifestare, acneea este non-inflamatorie sau inflamatorie. În funcție de cauză, poate fi vulgară, asociată unor sindroame sau tulburări endocrinologice, indusă medicamentos, cosmetică, ocupațională, fulminans, conglobată, pre și post-pubertală.
Care sunt factorii ce duc la apariția acneei?
Stresul, tulburările hormonale (din timpul adolescenței sau, în cazul femeilor, manifestate în timpul menstruației și la menopauză), afecțiunile endocrine, anumite medicamente ori alimente, cosmeticele de proastă calitate ori folosite în exces, o igienă defectuoasă, căldura excesivă sau echipamentele ocluzive pot favoriza apariția acneei.
Acneea poate apărea la orice vârstă?
Acneea este cel mai des întâlnită la pubertate (95% din adolescenți suferă de acnee, la nivel global), dar se poate manifesta la orice vârstă. Este drept însă că incidența scade semnificativ cu vârsta.
Am încercat un leac băbesc, dar nu am scăpat de coșuri. Ce pot să fac?
Leacurile băbești pot face mai mult rău decât bine unei pieli afectate de acnee sau de alte probleme dermatologice, de aceea este indicat să mergi la o consultație de dermatologie când te confrunți cu afecțiuni cutanate, nu să culegi sfaturi din familie, de la prieteni sau de pe internet și să la aplici pe propria piele.
Te așteptăm la Dr. Leventer Dermato-Estetică dacă te confrunți cu acnee. Lasă experții să-ți redea frumusețea și sănătatea pielii, programează-te acum la consultație și stabilirea rutei de tratament care ți se potrivește.
De ce să alegi Dr. Leventer Dermato-Estetică
Centrat în jurul pacientului
Un nou concept, creat în jurul pacientului, pentru prezervarea și reînnoirea frumuseții naturale, cu un aspect echilibrat și discret.
Echipă de specialiști
Medici experți în dermato-estetică și chirurgie estetică, antrenați în tratamente anti-aging, de rejuvenare facială și corporală de ultimă oră.
Echipamente de generație nouă
Cele mai performante echipamente medicale și cosmetice, cu cele mai innovative tehnologii.
Stare de bine
Consultant personal, SkinBar, experiență ambientală.