tratament cicatrici piele

O cicatrice nu este altceva decât o urmă pe piele, rămasă după vindecarea unei răni sau a unei leziuni. Dar atunci când aceasta este suficient de proeminentă și inestetică încât îți afectează stima de sine, ar trebui să știi că îndepărtarea unei cicatrici este posibilă, într-o mare măsură, cu ajutorul tehnologiei laser. Specialiștii Dr. Leventer Dermato-Estetică te ajută să descoperi tehnologiile laser care îți pot ajuta pielea să se refacă.  

 Ce tip de cicatrici poți tratate cu laser 

Cicatricile sun rezultatul  procesului natural de vindecare a pielii. Chiar dacă multe se estompează, odată cu trecerea timpului, acestea nu dispar de tot. Metaforic, ele spun o poveste, reamintindu-ți despre transformările și experiențele prin care a trecut pielea ta.  

Când sunt mici și situate în zone mai discrete, cicatricile pot fi mai ușor de ignorat; în schimb, multe persoane caută soluții și remedii ca să îndepărteze cicatricile mari, vizibile. 

Vestea bună este că, printre alternativele disponibile la ora actuală, terapia cu laser, cunoscută și ca resurfacing cutanat sau revizuirea cicatricilor cu laser, ajută mult în reducerea aspectului acestor probleme ale pielii, fiind eficientă chiar și la câțiva ani de la apariția lor. 

Există mai multe tipuri de cicatrici, iar laserul poate fi folosit cu succes în fiecare caz.  

Cicatrice retractilă 

Apare atunci când o zonă extinsă de piele este grav afectată, așa cum se întâmplă în cazul arsurilor. În urma deteriorării, țesutul se retrage, iar elasticitatea pielii scade. Aceste cicatrici pot provoca disconfort și chiar limita mișcarea, atunci când afectează mușchii și nervii, sau când se formează deasupra unei articulații. 

Cicatrice atrofică 

Cicatricile atrofice se situează sub suprafața pielii, arătând ca niște mici adâncituri sau cratere. Cel mai adesea, cicatricile atrofice apar pe față, după acnee severă sau varicelă. Cicatricile atrofice pot deveni mai pronunțate pe măsură ce îmbătrânești, din cauza pierderii elasticității pielii și a fenomenului de ptoza cutanata. 

Cicatrice plată 

O rană minoră, o tăietură sau o procedură chirurgicală – toate pot lăsa pe piele o linie roșie și ieșită în relief după vindecare. Atunci când se formează, o astfel de cicatrice este ușor denivelată, ridicată, într-o nuanță de roz sau roșu, însă ea se va modifica treptat.   

În timp, multe cicatrici plate au aproape aceeași culoare ca pielea din jur, alteori sunt fie mai palide, fie mai întunecate decât țesutul înconjurător. Laserul are capacitatea să uniformizeze aceste diferențe de culoare.   

Cicatrice cheloidă 

Cicatricea cheloidă se poate forma atunci când, în zona rănii, este produs prea mult colagen. O cicatrice cheloidă apare după câteva săptămâni, luni sau chiar după un an de la lezarea pielii, fie că vorbim despre o tăietură, arsură, acnee, piercing sau intervenție chirurgicală.  

Cicatricile cheloide sunt proeminente, depășesc marginile rănii; inițial sunt roșii sau violacee, dar unele  se mai pot decolora în timp. Apar mai frecvent la persoanele cu nuanțe închise ale pielii, cu precădere pe piept, spate, umeri și lobii urechilor.   

Cicatrice hipertrofică  

Cicatricile hipertrofice sunt asemănătoare celor cheloide, fiind și ele rezultatul unui exces de colagen în zona afectată. Diferența e că aceste cicatrici hipertrofice nu depășesc marginea rănii originale, iar cantitatea de colagen produsă este mai mică decât în cazul celor cheloide.  

La început, sunt roșii și proeminente, dar cu timpul devin mai plate și mai palide. 

Vergeturi 

Vergeturile sunt și ele tot niște cicatrici, chiar dacă se formează din motive diferite de celelalte tipuri de cicatrici; atunci când pielea se extinde sau se contractă rapid, țesuturile conjunctive de sub piele pot fi afectate. Vergeturile apar adesea în timpul sarcinii, pubertății sau după creșterea sau pierderea semnificativă în greutate. Pot fi ușor de observat pe sâni, abdomen, coapse și partea superioară a brațelor. 

Pentru toate aceste tipuri de cicatrici, există soluții de tratament moderne, injectare cu steroizi,  tratamente cu laser , microneedling. De multe ori, aceste metode pot fi combinate pentru a obține rezultate excelente. 

Îndepărtarea cicatricilor cu laserul, pas cu pas  

În prezent, tratamentele cu laser sunt printre metodele preferate de către pacienții cu cicatrici.  

Laserul pătrunde adânc în piele, stimulând producția de colagen și regenerarea acesteia. Deși nu poate elimina complet cicatricile, tratamentul cu laser le poate netezi și aplatiza vizibil, îmbunătățindu-le textura și culoarea.  

Pregătirea pentru tratament 

Înainte de resurfacing-ul laser, specialistul îți va solicita informații referitoare la istoricul tău medical, inclusiv despre medicamentele pe care le iei, eventuale proceduri cosmetice anterioare, precum și despre obiceiurile tale de expunere la soare. Medicul îți va inspecta pielea și zona cu cicatrici care urmează să fie tratată și veți discuta despre așteptările pe care le ai.  

Înainte de îndepărtarea cicatricilor cu laser, ar putea să fie necesar  să eviți expunerea la soare și să eviți utilizarea produselor exfoliante, retinoizi,AHA/ BHA. 

În timpul procedurii laser pentru cicatrici 

Tratamentul cu laser se efectuează într-un cabinet medical și nu necesită internare. Medicul va aplica un anestezic local pe zona care urmeaza sa fie tratată. În unele cazuri, se poate administra un sedativ oral, ca de exemplu atunci când tratamentul este efectuat la nivelul feței. Astfel, te vei simți calm, relaxat și mai puțin anxios.  

În timpul tratamentului, medicul utilizează fascicule de lumină pentru a elimina țesutul cicatricial sau pentru a crea mici perforații, în funcție de tipul de laser utilizat. Ambele metode stimulează producția de colagen, permițând corpului să formeze o piele nouă, mai netedă. După tratament, o cicatrice ar trebui să devină mai deschisă, mai puțin vizibilă. 

O ședință de tratament cu laser poate să dureze între 10 minute și până la 1-2 ore, în funcție de tehnica utilizată și de dimensiunea zonei tratate.  De obicei sunt necesare între 40 6  ședințe de tratament laser pentru îndepărtarea cicatricilor, ca să te poți bucura de rezultatele pe care ți le dorești. 

După tratament 

În funcție de tipul de laser utilizat, după tratamentul cicatricilor, pielea tratată poate prezenta ușoare umflături( inflamatii locale) si modificări de culoare. Echipa medicală va aplica un unguent special pe zona tratată și o va acoperi cu un pansament adecvat daca este cazul. 

Ar putea fi nevoie să apelezi la comprese cu gheață și să iei analgezice. Pielea nouă va începe să acopere zona în aproximativ 7-10 zile, dar recuperarea completă poate dura cel puțin o lună.  

Este esențial să urmezi cu atenție recomandările specialistului dermatolog și să eviți produsele potențial iritante pentru piele, cosmeticele, precum și contextele care pot crește riscul de infecție,  de exemplu băile în piscine publice. Se recomandă aplicarea constantă a cremelor cu factor UV ridicat pentru protecție solară. 

tratament cicatrici

Ce tip de laser folosim la Dr. Leventer Dermato-Estetică  

Tratamentele cu laser folosesc o anumită lungime de undă a luminii ca să producă un efect specific asupra pielii. Mai multe tipuri de tratamente cu laser pot reduce vizibil cicatricile. În clinica Dr. Leventer Centre Dermato-Estetică, utilizăm tehnologii moderne de tratare a cicatricilor, având ca scop reducerea suprafeței acestora și stimularea creșterii cutanate.  

Cicatricile post-acneice, vergeturile, precum și semnele apărute în urma intervențiilor chirurgicale, după accidente, naștere, afecțiuni cutanate și arsuri pot fi tratate cu ajutorul mai multor lasere, în funcție de vechimea cicatricilor și de aspectul lor.  

Zona afectată se poate remodela semnificativ cu ajutorul laserului CO2 Ultrapulse Encore cu sistem Active FX și Deep FX, sau prin subincizie și umplere.  

Opțiuni foarte bune de tratament mai pot fi și ResurFx, ND YAG ,sistemele Stellar M22 și Sylfirm X, precum și Dermapen care, deși nu este tocmai un laser, reprezintă o opțiune extrem de eficientă în tratamentul cicatricilor, foarte căutată de către pacienți.  

Laserul CO2 Ultrapulse Encore 

Laserul CO2 ablativ utilizează pulsații scurte de lumină sau fascicule continue pentru a îndepărta straturi subțiri de piele, cu daune minime asupra pielii înconjurătoare. În timpul fiecărui tratament, se vizează o cantitate mică de țesut cicatricial, astfel încât pot fi necesare mai multe vizite pentru cicatrici mai mari.  

Laser vascular Nd:Yag 

Laserul vascular este utilizat pentru tratamentul unor afectiuni vasculare cutanate , inclusiv al cicatricilor inflamatorii care prezintă neovascularizare. Raza laser poate pătrunde adânc în piele, în funcție de anumite variabile. Aceasta este o opțiune foarte bună de tratament pentru cicatricile cheloide, hipertrofice, cele apărute după arsuri. 

Lumenis – Stellar M22 

Un aparat foarte versatil, Stellar M22 îmbunătățește textura și aspectul pielii, fiind și foarte eficient în abordarea cicatricilor post-acneice, chirurgicale, a vergeturilor etc. Această formă avansată de tratament cu laser stimulează producția de colagen și elastină, ceea ce duce la un aspect mai neted, mai ferm și mai sănătos al pielii.  

Sylfirm X 

Sistemul Sylfirm X combină terapia cu microelectrozi și radiofrecvență fracționată bipolară, având rezultate foarte bune în tratamentul texturii neuniforme a pielii, a cicatricilor și vergeturilor.  

Dermapen 

Deși nu este un laser, Dermapen este o tehnică de microneedling căutată, utilizată în tratamentul cicatricilor, în special a celor post-acnee. Acestea sunt formate din țesut fibros, ca urmare a deteriorării pielii. Dermapen creează microleziuni pe piele, provocând organismul să crească producția de colagen pentru vindecare. Colagenul descompune țesutul fibros și îl înlocuiește cu țesut normal, lăsând pielea revitalizată și fără imperfecțiuni. 

Avantajele folosirii laserului în tratamentul cicatricilor 

Terapia cu laser oferă o alternativă neinvazivă de îmbunătățire a aspectului cicatricilor, facilitând producția de colagen. Laserul penetrează straturile exterioare ale pielii, pentru a stimula creșterea celulelor noi și sănătoase ale pielii. Totodată, îndepărtează straturile de piele mai vechi, deteriorate, pentru ca, în locul lor, să crească piele nouă, sănătoasă. 

Tratamentul cu laser: 

  • previne formarea unei cicatrici ridicate după o intervenție chirurgicală 
  • amelioreze durerea și mâncărimea cicatricilor 
  • creștere amplitudinea mișcării în cazul în care o cicatrice o limitează 

Timpul de recuperare este redus, ceea ce reprezintă un avantaj în plus pentru pacient. 

Prețul unei ședințe de tratament cu laser pentru cicatrici variază, în funcție de tipul de laser folosit și de nevoile pacientului. Informații despre tarifele Dr. Leventer Dermato-Estetică pot fi găsite aici. 

Ai o cicatrice și cauți tratament cu laser? Fă-ți o programare la Dr. Leventer Dermato-Estetică și vino să descoperit care este tratamentul potrivit pentru tine.