Hiperhidroza:  De ce apare transpirația în exces și cum se tratează? 

Hiperhidroza (transpirația excesivă) este o afecțiune care rareori apare ca urmare a unei patologii de bază semnificative, dar care, în schimb, poate avea consecințe sociale, emoționale și profesionale importante.  

La Dr. Leventer Dermato-Estetică tratăm cu succes hiperhidroza, prin metode eficiente, precum injecțiile cu toxină botulinică și chirurgia glandelor sudoripare.  

Hiperhidroza: tipuri, cauze, simptome 

Hiperhidroza se produce atunci când corpul secretă transpirație în cantități mai mari decât cele normale, din punct de vedere fiziologic, pentru termoreglare.  

În ceea ce privește prevalența globală a afecțiunii, se estimează că între 1-5% din populația se confruntă cu hiperhidroză.  

În general, hiperhidroza nu are o cauză foarte exactă, dar specialiștii sunt de părere că este rezultatul unei probleme apărute la nivelul părții sistemului nervos care controlează transpirația. 

De cele mai multe pri, hiperhidroza este o afecțiune idiopatică cronică (primară).  

 • Hiperhidroza idiopatică localizată în anumite zone ale corpului se numește hiperhidroză focală primară.  
 • Hiperhidroza focală primară afectează, de obicei, axilele, palmele și tălpile.  
 • Mai rar, hiperhidroza focală primară poate afecta scalpul și fața, sau alte zone.  
 • Deși hiperhidroza focală primară este agravată de căldură sau de stimuli emoționali, nu este considerată o tulburare psihologică. 

În general, persoanele cu hiperhidroză focală primară prezintă simptome încă din copilărie sau adolescență, care persistă pe toată durata vieții.  

Hiperhidroza care are o cauză identificabilă este cunoscută sub numele de hiperhidroză secundară. Aceasta poate avea mulți factori declanșatori diferiți, printre care: 

 • sarcina sau menopauza 
 • anxietatea 
 • anumite medicamente 
 • glandă tiroidă hiperactivă (hipertiroidism) 
 • anumite infecții 
 • cancerele 

Ce înseamnă transpirație „în exces”, mai exact? 

Este dificil să evaluezi ce înseamnă „normal” în materie de transpirație. Însă, ce ar trebui să știi este că, atunci când simți că transpiri prea mult, iar transpirația a început să interfereze cu viața de zi cu zi și îți creează neplăceri, este posibil să suferi de hiperhidroză.

De exemplu, este posibil să ai hiperhidroză dacă:

 • Ai început să eviți contactul fizic, cum ar fi strângerea mâinii, pentru că te simți stânjenit de transpirație. 
 • Nu iei parte în activități precum dansul sau exercițiile fizice, de teamă că acestea îți vor agrava transpirația. 
 • Transpirația excesivă interferează cu locul de muncă – de exemplu, ai dificultăți în a ține în mână unelte sau în a folosi tastatura unui calculator. 
 • Ai probleme cu activitățile zilnice obișnuite precum condusul mașinii.  
 • Petreci mult timp încercând să combați transpirația, de exemplu faci multe dușuri și îți schimbi frecvent hainele. 
 • Ai devenit mai retras, din punct de vedere social, mai conștient de sine și de transpirația excesivă. 

 

Diagnosticul hiperhidrozei 

Specialiștii au stabilit o serie de criterii în funcție de care se poate pune un diagnostic pentru hiperhidroza focală primară, astfel: 

 • Transpirație excesivă focală, vizibilă, cu o durată de cel puțin șase luni, fără o cauză aparentă. 

Plus cel puțin două dintre următoarele caracteristici: 

 • Bilaterală și relativ simetrică 
 • Împiedică activitățile zilnice 
 • Cel puțin un episod pe săptămână 
 • Debut înainte de vârsta de 25 de ani 
 • Antecedente familiale de hiperhidroză idiopatică 
 • Transpirația focală se oprește în timpul somnului 

În procesul de diagnostic al hiperhidrozei la femei și bărbați, specialistul dermatolog îți va pune întrebări legate de istoricul medical și de simptomele tale.  

Este posibil să ai nevoie și de o examinare fizică sau de diferite teste pentru a evalua cauza simptomelor, inclusiv teste de sânge, de urină sau alte teste de laborator. Astfel, se va vedea dacă transpirația excesivă este determinată de o altă afecțiune medicală, precum hipertiroidismul sau alte tulburări de natură endocrină.  

Opțiuni de tratament pentru hiperhidroză 

Hiperhidroza la femei și la bărbați se tratează în mai multe feluri, în funcție de zona afectată (axilă, palme, tălpi, cranio-facială).  

Terapia de primă linie constă, în general, de antiperspirante topice, dacă vorbim despre hiperhidroza axilară. Acestea sunt disponibile pe scară largă, ieftine și bine tolerate.  

Glicopironiul topic este un alt tratament alternativ de primă linie și o opțiune pentru pacienții în cazul cărora antiperspirantele speciale pentru hiperhidroză,  eliberate pe bază de prescripție medicală, nu sunt eficiente.  

O a doua linie de tratament pentru hiperhidroză, la femei și bărbați, se adresează persoanelor care nu au reușit să amelioreze simptomele prin metodele de primă linie. În acest caz, se recomandă injecțiile cu toxină botulinică și, în unele situații, chiar chirurgia glandelor sudoripare. 

De ce să alegi Dr. Leventer Dermato-Estetică

Centrat în jurul pacientului

Un nou concept, creat în jurul pacientului, pentru prezervarea și reînnoirea frumuseții naturale, cu un aspect echilibrat și discret.

Echipă de specialiști

Medici experți în dermato-estetică și chirurgie estetică, antrenați în tratamente anti-aging, de rejuvenare facială și corporală de ultimă oră.

Echipamente de generație nouă

Cele mai performante echipamente medicale și cosmetice, cu cele mai innovative tehnologii.

Stare de bine

Consultant personal, SkinBar, experiență ambientală.

Injectare cu toxină botulinică pentru hiperhidroză la Dr. Leventer Dermato-Estetică 

Injectarea periodică de toxină botulinică în pielea afectată este o metodă sigură și eficientă pentru ameliorarea hiperhidrozei axilare. 

Rolul injecțiilor cu botox în tratamentul hiperhidrozei este cel de a bloca semnalele nervoase care stimulează transpirația în exces, ceea ce poate reducă cu peste 80% nivelul transpirației.  

Chirurgia glandelor sudoripare 

Când nicio altă metodă nu funcționează, hiperhidroza poate fi abordată chirurgical, prin îndepărtarea glandelor sudoripare, pentru ca acestea să nu mai producă transpirație în zonele afectate. Cel mai adesea, este o metodă folosită în hiperhidroza axilară la femei și bărbați. 

Cauți un tratament eficient pentru hiperhidroză? La Dr. Leventer Dermato-Estetică te așteaptă o echipă pregătită, gata să îți sară în ajutor și să găsească cea mai bună opțiune de tratament pentru tine. Fă-ți o programare la Dr. Leventer Dermato-Estetică